24. 11. 2022

Případová studie – fyzická osoba

Pan Novák má čtyři padesátilitrové barely, které se na benzinové stanici chystá naplnit naftou. Celkové množství nafty bude tedy 200 litrů. Naftu doma použije do své sekačky na trávu. Týkají se ho povinnosti plynoucí z dohody ADR?

Samozřejmě, že ne. Dle ustanovení 1.1.3.1 Dohody ADR se ustanovení dohody ADR nevztahují na přepravu nebezpečných věcí soukromými osobami. Nesmí však překročit  dané množství nebezpečné látky, kterou převáží. U hořlavých kapalin, které jsou přepravovány v opakovaně plnitelných nádobách soukromými osobami, je toto množství stanoveno na 60 litrů na nádobu a 240 litrů na dopravní jednotku.

Zdůvodnění:

  • Kdyby pan Novák naplnil pět padesáti litrových kanystrů naftou, překročil by již maximální množství 240 litrů na dopravní jednotku a musel by tak plnit určité povinnosti plynoucí z Dohody ADR (přeprava v podlimitním množství, jejíž povinnosti jsou uvedeny v druhé případové studii).
  • Kdyby pan Novák naplnil tři sedmdesáti litrové kanystry naftou, sice by splnil maximální množství na dopravní jednotku, které by činilo 210 litrů, ale množství na jednu nádobu by bylo překročeno, a proto by také musel plnit určité povinnosti plynoucí z Dohody ADR (přeprava v podlimitním množství, jejíž povinnosti jsou uvedeny v druhé případové studii).

Z výše uvedených dvou zdůvodnění tedy vyplývá, že vždy musí být dodrženo maximální množství jak na nádobu, tak na dopravní jednotku.

info@ph-logistics.cz
+420 733 322 840
PH Logistics s.r.o.
Příčná 1892/4, 110 00 Praha
Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter
Copyright © PH Logistics
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram